Vad är regattan?

Regattan är en årlig seglartävling

Regattan är en av de största tillställningarna som anordnas på Blidö. Varje år i slutet av juli träffas seglare från hela landet för ett bildskönt lopp genom skärgården. Start och målgång för den femton sjömil långa tävlingssträckan är vid Blidösund. Tävlingen tillämpar ett handikappsystem som ger långsammare båtar försprång över snabbare båtar. På så sätt blir också tävlingen mer välkomnande, även för nybörjare. I snart tjugo år har regattan ”Blidö runt” hållits, och den har hunnit bli en uppskattad tradition bland såväl blidöbor som sommargäster. Snart är det dags igen!

Utöver segling, finns allt möjlig att se och göra på Blidö. Vackra promenadstråk och restauranger finns det gott om på ön. Varför inte upptäcka ön på en cykel eller motorcykel?

Regattan runt Blidö

Blidö runt anordnades för första gången mot slutet av nittiotalet. Den fyllde snart en lucka som få hade insett fanns: behovet av en seglartävling där även amatörer och nybörjare kunde delta. Regattan drar nu till sig hundratals deltagare varje år, bland annat eftersom det endast kostar 500 kronor att anmäla sin båt för att delta. Ännu fler kommer till Blidö för att se på, oftast från serveringen på Blidö hamnkrog där man har en bra vy över starten och målgången.

Vill man se mer av själva tävlingen rekommenderas man dock att ta sig över till Bromskär på andra sidan av ön. Där är vattnet som öppnast och möjliggör de riktigt spännande toppstriderna. Loppet fortsätter sedan söderut och rundar skären vid Glyxnäs. Därefter beger sig båtarna norrut igen genom den smala passagen som skiljer Blidö från grannön Yxlan. Till sist går så regattan i mål efter femton sjömil vid Blidösund. Vid målgången kan det ofta bli spännande när båtar gör vågade slutspurter.

När och var

Loppet hålls alltid den sista lördagen i juli, och starten går vanligtvis vid tiosnåret på morgonen. Hur lång tid regattan tar beror alltid på väderleken. Generellt sett brukar man vilja ha friska vindar vid segeltävling – då kommer båtarna också upp i bra hastigheter. Är det däremot vindstilla tar det mycket längre tid. Det är dock ovanligt att tävlingen håller på längre än till klockan fem på eftermiddagen. Efteråt brukar det vankas festligheter i Blidösund, med musik och den högtidliga prisutdelningen.

Regattan är bara ett av många evenemang som hålls på Blidö varje år. Till skillnad från många andra skärgårdsöar är det liv och rörelse på Blidö året runt, något många tillskriver den speciella sammanhållningen och företagsamhet som sägs utmärka ön. Att det går regelbundna bilfärjor till fastlandet över grannön Yxlan och Furusund gör det också enklare att vara fast boende på ön. Ändå är det självklart så att sommargäster flerdubblar befolkningen, och framförallt flockas besökarna varje år till Blidö runt.

Missa inte Blidö runt!

Den som är förtjust i segling gör rätt i att komma till Blidö den sista lördagen i juli. Regattan är inne på sitt andra årtionde och är mer populär än någonsin. Kanske är det för att den ger plats även åt nybörjarna och de glada amatörerna. Kanske är det för att loppet går genom så oslagbart vackra miljöer i Stockholms skärgård. Kanske är det Blidö och dess välkomnande, opretentiösa stil som lockar. Vad det än är – Blidö runt får man bara inte missa.