Båtturer i Stockholm

Stockholm är vackert från båt

Stockholm, som ibland kallas för Skandinaviens Venedig, är med sin uppbyggnad av öar både i Östersjön och Mälaren en utmärkt plats för båtturer. Flera olika företag har båtlinjer här som antingen går genom innerstaden eller ut i skärgården. Stockholm är vackrast från vattnet och det finns en mängd olika turer att välja mellan för dig som vill upptäcka huvudstaden från en båt. Tar du Waxholmsbolagets båtar ut i skärgården kan du uppleva miljöerna där Saltkråkan utspelade sig och få en känsla av en riktig svensk sommar. Har du mindre tid på dig och bara vill uppleva innerstaden finns det flera turer som trafikerar de centrala delarna.

Stockholm är vackrast från vattnet

För dig som vill bege dig ut i skärgården har Waxholmsbolaget en mängd turer från Stockholms innerstad och ut i skärgården. Båtarna avgår antingen från Nybroviken eller Strömkajen i centrala Stockholm. Alla båtar stannar i Waxholm, som är mittpunkten för all skärgårdstrafik och som dessutom är en turistmagnet på sommaren. Båtarna går sedan vidare ut i skärgården och det finns en mängd olika öar att besöka där. Är du intresserad av att äta en god middag och sova gott i ett värdshus i lantlig stil kan Grinda vara ett bra val. Även Finnhamn har ett mysigt vandrarhem och en restaurang.

Är du istället sugen på en mer spartansk vistelse, och gärna vill hitta en orörd vik där du kan sätta upp ditt tält och grilla i solnedgången utan att ha några grannar? I så fall finns det gott om öar med endast ett par sommarstugor på och stora obebyggda ytor. Skärgårdsstiftelsen sköter om öarna i skärgården utanför Stockholm och på många ställen har de ställt ut dass och pumpar för färskvatten. På flera av öarna finns det dessutom små lanthandlar och caféer, där du hittar det viktigaste i matväg.

Turer under broar

Om du ska ge dig ut på en kortare tur i Stockholms innerstad finns det flera turistturer som bara tar ett par timmar. Med vissa turer åker du i Mälaren, och med andra i Östersjön. Det finns även turer som kombinerar dessa alternativ, och låter dig uppleva både sött och salt vatten. Att se Stockholm med dess många öar från vattnet är en häftig upplevelse och värt mödan även för den inbitne stockholmaren. Båtarna åker under flera stora och små broar samt kanaler på sina turer i staden.

Vill du har skärgårdskänslan utan att åka ut så långt är Fjäderholmarna ett bra tips. Båtarna avgår från Skeppsbron vid Slussen och resan tar endast en halvtimme. På sin väg ut passerar båtarna Finnboda. Trots att det är så nära stan får du en känsla av skärgård när du kliver av den gamla färjan och befinner dig på en brygga med små sjöbodar. Du kan ta med dig matsäck, en filt och bada i vattnet, trots att du är så nära centrala Stockholm.

Stockholms båtturer – en blandning av sött och salt

Vår vackra huvudstad och dess öar i både sjö och hav är perfekt för utflykter i båt. Det finns en mängd turer att välja bland i Stockholm. Här finns linjeturer i innerstaden som tar dig från Slussen till Djurgården och attraktioner som Skansen och Gröna Lund. Här finns också de nyanlagda båtturerna över Riddarfjärden, som binder ihop Södermalm och Kungsholmen vid Norr Mälarstrand. Vill du bege dig ut i skärgården finns det många öar att välja bland, och varför inte stanna till ett slag i Waxholm på vägen ut till skärgården?